CORONADOSSIER: Lees hier actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19)

Let op: Deadlines tweede steunpakket naderen

dit nieuwsbericht zetten we een aantal belangrijke actuele zaken over de coronamaatregelen voor u op een rij.

TWEEDE STEUNPAKKET

Het tweede steunpakket Coronamaatregelen voor ondernemers dat eind mei 2020 werd gepresenteerd, loopt op 30 september af. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende regelingen en de uiterste aanvraagdata.

 1. NOW-regeling 2.0: uiterlijke aanvraagdatum tot en met 31 augustus 2020
 2. TOZO-regeling 2.0: uiterlijke aanvraagdatum tot en met 30 september 2020
 3. TVL-regeling: uiterlijke aanvraagdatum tot en met 30 oktober 2020 17:00 uur

Mocht u nog een van de regelingen willen aanvragen, zorg dan dat u op tijd bent. U kunt bij vragen en  voor advies altijd contact opnemen met uw relatiebeheerder.

Voor meer informatie over het tweede steunpakket verwijzen wij u naar de artikelen ‘Tweede steunpakket voor ondernemers van €13 miljard bekend gemaakt’ en ‘Extra wijzigingen tweede steunpakket corona’.

BIJZONDER UITSTEL VAN BELASTINGBETALING

Verder willen wij u nog attenderen op het aflopen van het bijzonder uitstel van belastingbetaling. Als u dit uitstel heeft aangevraagd in verband met de coronacrisis, heeft u 3 maanden uitstel van belastingbetaling gekregen. Indien gewenst kunt u verlenging aanvragen van dit bijzonder uitstel van belastingbetaling. Houdt u er wel rekening mee dat er een verklaring van een derde deskundige (een verklaring alsmede een liquiditeitsprognose) vereist is wanneer het bedrag aan nog te betalen belastingen meer is dan € 20.000.

Wij adviseren u belastingaanslagen waarvoor uitstel is aangevraagd, zo spoedig als mogelijk na afloop van het uitstel te betalen. Het is immers uitstel en géén afstel.

Als u het uitstel van betaling niet verlengt en de belasting niet betaalt, dan stuurt de belastingdienst u na de zomer een betalingsvoorstel.

Let op! Na afloop van het bijzonder uitstel géén automatisch uitstel van betaling!
Een ander belangrijk aandachtspunt is dat voor aangiften die na afloop van de periode van het bijzonder uitstel van betaling worden ingediend en betaald moeten worden geen automatisch uitstel van betaling meer wordt verleend. Dat geldt ook voor belastingaanslagen die na afloop van deze termijn van uitstel van betaling worden opgelegd. Als bijvoorbeeld uw uitstel van betaling in augustus afloopt, zal u de aangifte loonheffing over de maand juli vóór 31 augustus 2020 moeten betalen. Anders ontvangt u een naheffingsaanslag met boete voor niet-tijdige betaling.

MELDING VAN BETALINGSONMACHT

Als u bestuurder van een rechtspersoon bent, bijvoorbeeld een B.V., N.V. of een stichting, denkt u dan ook aan het tijdig melden van de betalingsonmacht. Als u ervoor kiest om het bijzondere uitstel van betaling niet te verlengen en u toch niet op tijd kunt betalen, dan moet u uw betalingsonmacht melden voor de volgende belastingen:

 • loonheffingen
 • omzetbelasting
 • kansspelbelasting
 • energiebelasting
 • kolenbelasting
 • afvalstoffenbelasting
 • belasting op leidingwater
 • binnenlandse accijnzen of
 • verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken


DERDE STEUNPAKKET

Er wordt ook al gesproken over een derde steunpakket. Hierover volgt eind augustus 2020 een besluit, waarna wij u zo snel mogelijk informeren.

BEZOEK ONS CORONADOSSIER

Wat betekenen alle maatregelen rondom de coronacrisis voor u? In ons uitgebreide coronadossier hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×